Tammisaaren kylpylaitoksen (Ekenäs Badinrättning) varhaishistoria
Maisteri Lindman kutsuu koolle tammikuussa 1902 kokouksen, jonka aiheena on uuden kylpylaitoksen perustaminen Tammisaareen. Syntyy yritys nimeltään Aktiebolaget Ekenäs Badinrättning, jonka johtoon kuuluvat myös konsuli Höijer, rakennusmestari Fransson sekä kruununvouti Ljungberg.
Tuleva rakennus vaatii paalutuksen hyvin läheisen merenrannan vuoksi, mutta heinäkuussa 1903 Läntisellä Rantakadulla kaikki on valmista. Kaunis Theodor Höijerin piirtämä rakennus on vieläkin pystyssä, nyt 2020-luvulla entistä ehompana nimeltään Gamla Bastun.
Höijerin kynänjälki ja jäljittelemätön tyyli ovat nähtävillä myös monessa Helsingin arkkitehtonisesti arvokkaassa kohteessa, kuten Rickhardinkadun kirjaston (1882), Ateneumin (1887) ja Hotelli Kämpin (1887) rakennuksissa.
Vuonna 1904 kylpylaitoksen valikoimiin kuuluvat höyrykaapit, suihkut, kylpyammeet, savikylvyt, männynneulaskylvyt sekä ns. Neuheimer-kylvyt. Kylpytuvat kaupungin työläisille ovat auki vain lauantaisin.
Laitoksen alkuhistoria ei ole pelkkää auringonpaistetta; vuonna 1908 se joutuu konkurssiin ja myydään huutokaupalla konsuli Höijerille. Syyskuussa 1913 koetun kovan myrskyn aiheuttama vedennousu puolelle tonttia aiheuttaa vaurioita.
Kesällä 1917 kylpylaitoksen valikoimiin tulevat aikaisempien lisäksi hiilihappo- ja tärpättikylvyt (?!). Saman vuoden heinäkuussa laitos hankkii yli kolme tuhatta saunavastaa asiakkaidensa tarpeisiin. Keväällä 1922 Tammisaaren kaupunki ostaa kylpylaitoksen Höijeriltä. Rakennusta remontoidaan. Kaupungin kansakoulujen lapset saavat ilmaisena etuna kylpyoikeuden kerran kuussa sekä erillisen joulusaunan.
Vuonna 1926 rakennus läpikäy perusteellisen remontin, jonka jälkeen miesten osasto siirtyy toiseen kerrokseen. Uusiin tuotevalikoimiin kuuluvat nyt jo sähkökylvyt, alppiaurinkokäsittelyt uv-valolla, sekä sähköiset ihonhoitokäsittelyt (diatermia). Kaksi vuotta myöhemmin saadaan laitokseen viimein varsinainen ’suomalainen sauna’ (ns. finnbastu). Vuonna 1932 kylpylaitoksen omana lääkärinä toimii Einar Runeberg.
Tammikuun puolessa välissä 1940 Tammisaaren kylpylaitoksen rakennus vaurioituu venäläisten ilmahyökkäyksen seurauksena. Korjaustyöt saadaan valmiiksi jo huhtikuun alussa ja heti 9.5. kylpylaitos avataan taas uudelleen; asiakkaita pyydetään pula-ajasta johtuen ottamaan mukaansa omat saippuansa.
Vuonna 1949 naisten saunavuorot ajoittuvat tiistaihin ja keskiviikkoihin sekä miesten vastaavat torstaihin ja perjantaihin. Ekenäs Badinrättning -rakennus on käytössä Tammisaaren kaupungin yleisenä saunana aina 1960-loppuun saakka.
1970-luvulla talossa toimii ruotsinkielinen kouluteatteri Skolteatern (nykyiseltä nimeltään Unga Teatern). Vuonna 1984 Länsi-uudenmaan nuorisopiiri (VNUR) muuttaa tähän viehättävään mutta vuosien saatossa kuluneeseen rakennukseen.
Syksystä 1995 talo on mainitun yhdistyksen omistuksessa, kun taas tontti on vuokrattuna Raaseporin kaupungilta. Gamla Bastun -nimellä tunnettu talo on sittemmin monen yhdistyksen, käsityöläisen ja kulttuurityöntekijän tukikohtana. VNUR:n lisäksi tiloissa toimivat Raaseporin suku- ja kotiseutututkijat, meripartiolippukunta Havsörnarna, Tammisaaren pursiseura (ESS) sekä taidekäsityöläinen Anna Wasko.
Keväällä 2009 Gamla Bastun saa vaurioita tulipalossa, jossa kuitenkin tiiliseinät säilyvät vahingoittumattomina. Paloa seuranneessa remontissa suurin osa kattotuoleista onnistutaan säilyttämään, mutta muutoin suurin osa kolmannen kerroksen rakenteista joudutaan rakentamaan alusta asti peltikattoa, ikkunoita, ovia, wc-tiloja, lattioita, eristystä ja sähkövetoja myöten.
Klikkaa suuremmaksi: